header-photo

Läkningstid och skötsel

En navelpiercing läker på ungefär 2-3 månader och under de första 7-8 veckorna bör du tänka extra noga på dina kläder och försöka se till att inte använda åtsittande kläder, byxor och bälten då detta kan infektera navelpiercingen och kroppen kan då stöta ut den. En stor del av hur väl din navelpiercing läker är upp till dig – den läker inte av sig själv utan det krävs att du tar hand om den, tvättar, sköljer och hanterar den enligt instruktionerna du får när du piercar dig.


För att göra rent din piercing ska du se till att vara ren om händer och fingrar, tvätta bort smutsen och sen med ljummet vatten gå över och runt din nygjorda navelpiercing. Du kan även använda en tops och tvätta med och avsluta med rengöringsmedel som du bör kunna köpa hos din piercare. Ett vanligt rengöringsmedel som använts länge är klorhexedin som numera dock är utbytt mot mildare rengöringsmedel då det var väldigt starkt och även uttorkande.


Undvik gärna att basta, bada i klor, sola och festa under de första veckorna för att förbättra din läkning och om du kan leva utan det så är det väldigt bra om du även slutar använda parfym, tvål och schampo i närheten av din piercing. Något annat som hjälper läkningen av din navelpiercing är en god kost, du behöver inte äta multivitaminer men det kan ha en positiv effekt tack vare bland annat zink.

De vanligaste anledningarna till att något går fel under läkningen är oftast att du inte skött om din piercing tillräckligt väl, kom ihåg att din navelpiercing inte läker sig av sig själv. Undvik munkontakt mot din nygjorda piercing, alkohol i början, att ta eller pilla på den, starka schampon, tvålar och rengöringsmedel och se till att hålla området rent och fräscht.